lauantai 9. heinäkuuta 2016

Kesän ensimmäiset


Mustikat nimittäin! Sinisten marjojen sato lienee hyvinkin tavallista aikaisemmassa, kun harvemmin mustikoita ja mansikoita on saanut samaan aikaan pakastella. Viime viikolla pakkaseen päätyi reilu kuusi kiloa itsepoimittuja mansikoita (ja masuun samalla reissulla myös aika monta kappaletta:)), ja loppuviikon anoppilan reissusta mukaan tarttuivat vaunulenkillä kesän ensimmäiset piirakkamustikat. Pitääkin siis suunnata heti ensi viikolla omille perinteisille apajille hakemaan pakastimen täytettä talven varalle.

Ensimäisistä mustikoista pitää tehdä kuitenkin aina piirakka.Tällä kertaa menin siitä mistä aita on matalin, eli nappasin käyttöön helpon ja yksinkertaisen luottopiirakkareseptini. Tiedättehän sellaisen, joka ehkä jokaisen leipovan naisen reseptivihosta löytyy, jonka ainekset löytyvät aina kaapista, jossa mitään ei tarvitse vatkata ja jonka täytteeksi voi laittaa melkein mitä vaan. Tällä reseptillä olen tehnyt niin omenoista kuin erilaisista marjoistakin ja joskus paremman puutteessa jopa ananasmurskasta piirakan. Ja hyvin toimii.


Resepti on alunperin päätynyt kokoelmiini Tule mukaan - LeivommeAnni-Helenan kanssa -kirjasta, jossa tämä kulkee nimellä Vikkelä marjapiiras. Tällä kertaa tein piirakan ilman pinnalle tulevia kauramuruja.



Marjapiirakka

Pohja
2           munaa
1 dl       sokeria
1 dl       kermaa tai maitoa
1/2 dl    sulatettua margariinia
2 dl       vehnäjauhoja
1 1/2 tl  leivinjauhetta

Päälle
4-5 dl    marjoja

(Pinnalle
1/2 dl    sulatettua margariinia
1/2 dl    sokeria
1 1/2 dl kaurahiutaleita)

Sekoita munat ja sokeri. Lisää joukkoon kerma/maito sekä sultattu margariini. Lisää taikinaan seuraavaksi vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita tasaiseksi.

Levitä taikina matalaan, voideltuun ja korppujauhotettuun piirakkavuokaan. Ripottele marjat pinnalle. Mikäli teet muruseoksen, sekoita seoksen kaikki aineet keskenään ja ripottele se marjojen päälle ennen paistamista.

Paista piirakka 200 asteessa 20-25 minuuttia. Nauti lämpimänä vaniljakastikkeen tai -jäätelön  kera.

Eli jos jollakulla ei ole viikonloppuna muut tekemistä, niin menkääpä ihmeessä mustikkametsään ja sen jälkeen piirakkatalkoisiin:)

2 kommenttia:

  1. Heipparallaa tuo piirakka on loistava herkku ja ihanan simppeli. Leivinjauhoissa sinulla on kuitenkin pikku kömmähdys niitähän tulee 1 1/2 tl eikä suinkaan dl :) Eikös vain? Herkullista kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hupsistakeikkaa, niinpä olikin painovirhe paholainen iskenyt tuohon reseptiin. Tulee ihan koulun kotitaloustunnit mieleen.. :) Mutta nyt korjattu, leivinjauhetta todella 1,5 tl eikä dl!

      Poista